Fordeler med berøring

Fordeler med berøring

 

Helsearbeidere har i lange tider sett den positive effekten av berøring på babyer, og nå viser stadig nye studier at dette stemmer. Studier viser at alle babyer har stor positiv effekt av berøring og at alle små kropper har godt av massasje og berøring med positiv intensjon.

Gunstig for vekst

Sykepleiere og leger har lenge erfart at babyer som blir berørt vokser bedre og nå har det kommet studier som støtter opp om denne erfaringen. Det ser ut til å være en biologisk sammenheng mellom hudberøring, stryking, massasje og babyers vekst. Berøring stimulerer ganske enkelt vekstfremmende hormoner.

For eksempel kan dette sees lett på premature babyer i kuvøser. Hvis premature babyer får ekstra berøring øker veksten med hele 47%.

Forskere har funnet ut at babyer som ikke fikk berøring viste minkende mengde veksthormoner og veksten deres økte ikke selv om babyene fikk injeksjoner med veksthormon. Kun ved menneskelig berøring vokste babyene. Det er noe magisk med foreldres berøring av babyer :-)

 

Gunstig for hjerneutvikling

Ikke bare er berøring gunstig for kroppen, det er også svært viktig for utviklingen av hjernen. Studier viser at nyfødte som mottar ekstra berøring får økt nevrologisk utvikling. Forskere mener at berøring øker veksten av myelin, materialet rundt nervene som sørger for at nerveimpulsene beveger seg raskere.

Gunstig for fordøyelsen

Babyer som får mye berøring viser seg å ha et fordøyelsessystem som er mer effektivt enn de som mottar mindre berøring. Dette igjen har effekt på veksten. I tillegg kommer det ikke som noen stor overraskelse at babymassasje kan minske problemer med magen grunnet irritabel tykktarm hos babyer. Min erfaring er at babymassasje i mageregionen har effekt på på mage- og tarmproblematikk.

 

Gunstig for atferd

Studiene viser også at babyer som får berøring og massasje får en hverdag som oppleves som bedre organisert. De er mindre urolige gjennom dagen, sover bedre om natten og gir bedre tilbakemelding til foreldrene som tar godt vare på dem. Massasje er et nydelig verktøy for å få babyene til å sovne lettere og sove bedre gjennom natten.

Gunstig for babyenes selvfølelse

Babyer som mottar positiv berøring av kjærlige hender føler økt selvfølelse. De utvikler en følelse av hvor kroppsdelene sine er ved at de lærer hvilke områder av kroppen som er mest sensitive og hvilke som trenger avslapning. Berøring skaper verdi hos mennesker, også hos babyer.

Gunstig for foreldre

En daglig massasje av babyen din gjør at du kommer i kontakt med hele babyen, du lærer deg å lese kroppsspråket til den lille, og du lærer å tolke hennes signaler. Babymassasje er spesielt viktig i de tilfellene der foreldre og baby har fått en litt tøff start, for eksempel som følge av separasjon grunnet medisinske utfordringer. Massasjen binder baby og foreldre sammen på en unik måte.

 

Hvis du er helt ny til babymassasje, foreslår jeg at du begynner med programmet "Kom i gang på fire uker" på side 70 i boken babymassasje – lek – utvikling – samspill.

Studien det refereres til i dette blogginnlegget er fra Ask Dr. Sears

 

 

 

Flere blogginnlegg